- Get link
- X
- Other Apps
Belajar dengan Azie kitchen lebih lanjut layari blog beliau
Gulai Nasi Berlauk Kuning Kelantan
1 ekor ikan tongkol - potong
10 keping asam keping
Garam - pastikan agak banyak cukup rasa masin
Sedikit cuka - untuk memejalkan isi ikan (opsyenal)
Rebus semua bahan di atas dengan air yang agak agak tenggelam ikan. Rebus sehingga air hampir kering dan tutup api. Biarkan semalaman, lagi sedap.
Bahan Kuah:
Bahan Kuah:
6-7 ulas bawang merah
4 hirisan lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu kecil cili kering kisar/2 tangkai cili kering
1 keping asam keping
1 kotak santan kotak & air secukupnya
2-3 batang lada hijau solok - lagi sedap
1 batang timun - hiris serong
4-5 batang kacang panjang - potong
4-5 batang kacang panjang - potong
Garam dan secubit gula
Sedikit minyak - opsyenal
Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit dan lada kering hingga hancur. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar. Kalau resepi asal Kelantan, tak ditumis tapi terus satukan santan dan bahan kisar dan terus dimasak atas api perlahan. Terus dikacau supaya santan tidak berketul.
Bila naik bau, masukkan santan, timun dan lada hijau serta asam keping. Kemudian masukkan ikan rebus. Masak sehingga kuah sedikit naik minyak. Sesuaikan rasa. Gulai ini lebih sedap jika ada rasa masin dan sedikit manis dan pada ikannya mesti ada masin dan masam.
Atau boleh juga dituangkan kuah yang telah naik minyak ke dalam periuk ikan rebus yang telah dikeluarkan asam kepingnya. Ini adalah supaya ikan tidak hancur.
Setelah kuah naik minyak, bolehlah angkat. Hidangkan bersama nasi putih, timun, lada dan juga Sambal
Kisar bawang merah, lengkuas, kunyit dan lada kering hingga hancur. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar. Kalau resepi asal Kelantan, tak ditumis tapi terus satukan santan dan bahan kisar dan terus dimasak atas api perlahan. Terus dikacau supaya santan tidak berketul.
Bila naik bau, masukkan santan, timun dan lada hijau serta asam keping. Kemudian masukkan ikan rebus. Masak sehingga kuah sedikit naik minyak. Sesuaikan rasa. Gulai ini lebih sedap jika ada rasa masin dan sedikit manis dan pada ikannya mesti ada masin dan masam.
Atau boleh juga dituangkan kuah yang telah naik minyak ke dalam periuk ikan rebus yang telah dikeluarkan asam kepingnya. Ini adalah supaya ikan tidak hancur.
Setelah kuah naik minyak, bolehlah angkat. Hidangkan bersama nasi putih, timun, lada dan juga Sambal


Comments
Post a Comment